Vroegtijdige schoolverlaters

 

Voortijdig schoolverlaters zijn jongeren van 12 tot 23 jaar die de school verlaten zonder diploma op havo, vwo, of minimaal mbo-2 niveau. Dat is de zogenaamde startkwalificatie. Zonder deze startkwalificatie heb je een onderwijsachterstand en wordt het moeilijker om een baan te vinden. Dit geldt ook voor jongeren tot 27 jaar zonder diploma, of met enkel een mbo-1 diploma.

 

Het Werkatelier en de Stichting Stayble helpen deze jongeren. Voordat we nieuwe oplossingen zoeken in opleiding of werk, is het belangrijk om eerst te ontdekken wat er nu niet goed gaat. Soms is een nieuwe studierichting al voldoende. Maar soms speelt er meer. Een moeilijke privé-situatie, geldproblemen, verslaving, gezondheids- en psychische problemen, de relatie met ouders, of het moeilijk vinden om sociale contacten en vriendschappen te onderhouden, het kan allemaal meespelen.

 

Samen met de leerling, met school en met de ouders kijken onze begeleiders waarom het spaak loopt. Ligt het aan de situatie thuis, de vrienden, de school, de motivatie of de capaciteiten van leerling zelf? Als we dat boven tafel hebben, kijken we per leerling opnieuw naar de mogelijkheden. Dat begint met het vinden van een veilige leeromgeving, waar de schoolverlater weer nieuwe perspectieven vindt. Met de juiste begeleiding helpen we de schoolverlater zo weer op weg naar school of werk.

 

Samen met 30 betrokken werkgevers hebben we een banencarrousel gecreëerd, om deze jongeren in de praktijk te laten snuffelen. Soms vinden jongeren hier een baan, soms helpt dit vooral om uit te zoeken wat bij hen past.