Opdrachtgever Jan Wullink: ‘Ik verkoop geen producten, ik verkoop verhalen’

Het Werkatelier ontwerpt en produceert hippe tassen van oude reclamedoeken en lekke fietsbanden in opdracht van Eerlijk Vakwerk. Jan Wullink, oprichter van Eerlijk Vakwerk, heeft in Het Werkatelier de sociale partner gevonden waar hij naar zocht. “Ik vind het belangrijk dat mensen normaal en eerlijk behandeld worden.”

Jan Wullink: “Eerlijk Vakwerk is niet voor consumenten, maar voor bedrijven. Eigenlijk verkoop ik ook geen producten, ik verkoop verhalen. Bedrijven kunnen hun oude spandoeken en reclamedoeken bij ons laten hergebruiken in de productie van een eigen tassenlijn. Wij verwerken de doeken met gebruikte materialen als oude fietsbanden en de opdrachtgever heeft een unieke serie relatiegeschenken. Mèt een duurzame uitstraling èn een goed verhaal.”

 “Zo’n 5 jaar geleden heb ik samen met Het Werkatelier de productlijnen voor Eerlijk Vakwerk ontwikkeld. Zo zag ik een kans om alles wat ik belangrijk vind te combineren. Ik wilde altijd al iets met duurzaamheid doen, en mijn vrouw Saskia en ik hebben allebei een grote passie voor sport. Naast hergebruik van materialen, vind ik het sociale aspect ook belangrijk; dat mensen normaal en eerlijk behandeld worden. Als ik in het begin 50 tassen verkocht, dan dacht ik, ik kan weer zoveel mensen aan het werk helpen.”

“De fietsbanden voor de productie lever ik zelf. Sinds mijn 16e heb ik geen oude fietsbanden weggegooid. Toen had ik al het idee: ooit kan ik er iets mee. Op een gegeven moment had ik er natuurlijk meer nodig, waardoor ik per toeval bij een sociale werkplaats uit Tilburg terecht kwam. Daar werkte een jongen in de dagbesteding, die bij fietszaken in de omgeving alle oude banden ophaalde. Maar dat werden er veel te veel, of ik ze niet wilde overnemen? Die banden gebruiken we nu voor Eerlijk Vakwerk.”

“Ik ben blij dat ik Het Werkatelier als productiepartner heb. Het is lekker dichtbij en ze passen bij mij. En ik vind de kleinschaligheid en de omgangsvormen erg prettig. De mensen hebben het daar écht leuk. En heel belangrijk: ze maken mooie ontwerpen. Als ik een idee voor een product heb, gaat Carolien met het ontwerp aan de slag. Eerst werkten we daar veel in samen, maar nu gaat het min of meer vanzelf. Laatst vroeg ik haar voor een ontwerp om een wielershirt te recyclen in een tas. Dan komt ze gelijk met iets goeds.”