Praktijkbegeleider Carolien: het is een cadeautje om hier te werken

Carolien Wienk werkt sinds de oprichting voor Het Werkatelier. Als coupeuse, interieurstylist en praktijkbegeleider. De ideale baan wat Carolien betreft; ze kan er al haar passies combineren. Al is praktijkbegeleider wel een breed begrip bij Het Werkatelier: “Je organiseert gewoon wat nodig is.”

“Het leukst vind ik het opleiden van mensen. Van huis uit ben ik coupeuse en interieurstylist, maar de praktijkbegeleiding is natuurlijk ook een groot deel van mijn dagelijkse bezigheden. Als mensen hier gedemotiveerd binnen komen en ik kan ze nieuwe inzichten geven door mijn vak over te dragen, valt alles wat ik doe samen.”

“Ik heb door de jaren heen heel wat mensen zien komen en gaan en niet iedereen heeft een succesverhaal. We werken met mensen met een verslaving, met een lichamelijke of mentale beperking, dat is heel verschillend. Mijn werk is dan vooral structuur brengen. Door ritme en duidelijkheid ontstaat ruimte voor sociale ontwikkeling. Ons doel is dat cliënten zo zelfstandig mogelijk kunnen werken en leven. En dat ze zich geaccepteerd voelen in de maatschappij. Als dat lukt, zijn we geslaagd.”

“Bij Het Werkatelier wordt iedereen geaccepteerd zoals we zijn. Het is hier heel huiselijk, bijna een familie. Mensen zijn ontspannen naar elkaar en als begeleiding vullen we aan wat nodig is. Dat werkt. We hebben hier een cliënte die door lichamelijke beperkingen amper de dag door kon komen. Met haar hebben we heel veel kunnen bereiken. Ze is hier 5 ochtenden in de dagbesteding, woont zelfstandig en speelt zelfs volleybal. Ze heeft weer kwaliteit van leven.”

“Het ontwerpen van tassen, kleding en interieurs zie ik echt als mijn baan. Daar kan ik al mijn creativiteit in kwijt. Ik regel ook alles zelf met de klanten. De begeleiding van onze mensen voelt gek genoeg niet als werk. Dat gaat bijna vanzelf, omdat de sfeer hier zo ontspannen is. Als we een van mijn ontwerpen met het hele team in productie nemen zijn we daar samen super trots op. We maken zulke mooie dingen!”

 “Omdat Het Werkatelier in het prachtige buitengebied van Hezingen staat, voelt het als een cadeautje om hier te werken. Dat geeft de mensen ook veel rust. Toch werken we hier niet geïsoleerd. We betrekken de omgeving van de cliënt actief bij de begeleiding. We werken samen met gemeenten, instanties, werkgevers, opdrachtgevers, scholen en de thuissituatie van cliënten. Uiteindelijk willen onze cliënten weer hun eigen weg vinden in de maatschappij. Dat kan ook prima buiten Hezingen, dus daar werken we samen naar toe.”